Özel Jeneratör Tipleri

Beşgen kutuplu jeneratörler (homopolar generator: hpg) : bu doğrudan doğruya, doğru akim üreten tek makinadir. Bütün diğer tür dc jeneratörleri armatür sargilarinda ac üretir ve sonra komütatör vasitasiyla ac’yi dc’ye dönüştürür. Hpg armatür sargilarina veya komütatöre sahip değildir. Bu fark bu jeneratörün çok sağlam bir makina olmasina sebep olur. Hpg ilk elektromekanik jeneratör olmasina rağmen, sonuncu olarak uygulama sahasina girmiştir.

Manyeto hidrodinamik jeneratör : bu jeneratör esas itibariyle, yüksek bir hizla fişkirtilan elektriği bakimindan iletken gazdan (iyonize gaz), iki elektrottan ve manyetik alan hasil eden alan sargilarindan ibarettir. Bu jeneratörler henüz çok etkin değildir. Çünkü gazi yeteri derecede iletken hale getirmek için yüksek bir sicaklik veya büyük miktarda potasyum gereklidir.

Yüksek frekans jeneratörleri : elektrik cihazinin minimum ağirliği ve ebati önemli olduğunda, 60 hertzden yüksek frekanslar özellikle kullanişlidir. Mesela 400 hertz, güç kaynaği yaygin olarak uçakta kullanilmaktadir.

Jeneratör satin alirken nelere dikkat edilmeli ?

Jeneratör satin alirken aşağidaki şu hususlara dikkat edilmelidir :

  • Jeneratör alirken; konusunda uzman, referanslari ve servis hizmetleri bakimindan güçlü jeneratör üreticisi firmalar tercih edilmelidir.
  • Jeneratör firmasi seçiminde, jeneratör test laboratuari olan üretici firmalar tercih edilmelidir. Satin alinan jeneratörün imalat sonrasi boş yükte çaliştirilarak test edilmeleri, jeneratörün sorunsuz olduğunu göstermez. Jeneratörler ancak tam yükte çaliştirildiklarinda verimlilikleri doğru olarak tespit edilebilir.
  • Jeneratör almadan önce mutlaka uzman bir ekip tarafindan güç keşfi yapilmalidir. En sik yapilan yanliş, jeneratörün kullanilacaği mekandaki cihazlarin üzerindeki etiketlerine göre güç tespiti yapilmasidir. Böylece demeraj (kalkinma) akimlari gözardi edilmekte ve yanliş jeneratör seçimi yapilmaktadir.
  • Özellikle profesyonel amaçli satin alinacak jeneratörler için çevresel etkenler (ortam koşullari, irtifa vs..) Göz önüne alinarak jeneratör seçimi yapilmalidir. Bu hizmetleri de ancak konusunda uzman şirketler verebilmektedir.
  • Jeneratörler arasinda sadece fiyat kiyaslamasi yapmak yanliştir. Unutulmamalidir ki, jeneratörler çoğunlukla acil enerji ihtiyacini karşilamak ve uzun yillar performansli bir şekilde çalişmalari beklentisi ile alinirlar. Bu yüzden kaliteli malzemeler kullanilarak imal edilmiş jeneratörleri almak ve ucuz ürünleri tercih etmemek, uzun vadede daha karli olacaktir.
  • Jeneratörler, motor, alternatör markasi ve menşei belirtilmiş satiş sözleşmesi ile satin alinmalidir.
  • Jeneratör aliminda periyodik bakimlar ile ilgili bilgi istenmelidir.
  • Satin alinacak jeneratörün (özellikle motor için) yedek parçalari kolay bulunabilir olmalidir.
  • Ses izolasyon kabini ya da römork ile satin alinacak jeneratörlerde, bu kisimlari da kendisi üreten şirketler tercih edilmelidir. Ses izolasyon kabinleri basit bir ürün gibi görünse de, hava sirkülasyonu, kolay taşima, ses yalitim kalitesi, ip koruma sinifi, yakit tanli bölmesi, boya gibi üretim bölümleri bakimindan yüksek teknoloji ve uzmanlik gerektirir.
  • Tse, ce, iso gibi sertifikali jeneratörler tercih edilmelidir.